fredag 29 augusti 2014

10 knep att få barnen att läsa mer hemma

Här är tipsen vi nämnde på föräldramötet gällande läsning:


DN:s Lotta Olsson och läsambassadören Johanna Lindbäck, listar tio knep för att få barnen att läsa mer.

1 Läs högt för barnen – och fortsätt även när de kan läsa själva, så länge det går.

2 Prata om böckerna ni läser. Vad är bra? Vad är dåligt? Varför?

3 Läs böcker själv. Barn gör som vuxna gör, inte som de säger. Berätta även om de böcker du läser själv och hur de påverkar dig.

4 Ta upp frågan om lässtrategier i alla ämnen på terminens första föräldramöte. Läsning behövs på alla lektioner, inte bara på svensklektionerna.

5 Gå till biblioteket. Där finns inte bara ett gigantiskt urval böcker (prova många olika!), där finns också världens bästa boktipsare: bibliotekarier.

6 Läsning är inte bara skönlitteratur. Prova andra genrer: serier, fackböcker, vad som helst som är en längre text. Låna en bakbok, läs och baka något gott tillsammans.

7 Använd mutor. Koppla bokläsning till veckopengen eller belöna en halvtimmes läsning med en halvtimmes spel.

8 Välj böcker med omsorg. Utgå inte från det du själv läste som barn utan välj nyutkomna böcker som är mer angelägna för barn i dag. Be om tips på bibliotek eller i bokhandeln, läs tidningarnas recensioner, lyssna på bokprogram i radio.

9 Se till att båda föräldrarna pratar om läsning. En räcker inte

10 Prova alla former av bokläsning: pappersböcker, e-böcker i mobilen eller på surfplatta, ljudböcker i mobilen. Lyssna på radioföljetongen i radio. Och missa inte att läsa böcker som är kopplade till filmer, typ Hunger Games-serien.

 


NTA uppdrag 1

I temat Förändringar arbetar eleverna med blandningar av ämnen och upptäcker att ämnens egenskaper förändras genom kemiska reaktioner och fasförändringar. Temat bygger vidare på det naturvetenskapliga arbetssättet i Fast eller flytande.

I temat arbetar vi ämnesövergripande med NO, teknik, bild och svenska. Fokus ligger på det centrala innehållet i Lgr 11 d.v.s. vattnets olika former, luftens grundläggande egenskaper, enkla lösningar och blandningar och hur man kan dela upp dem i deras olika beståndsdelar, till exempel genom avdunstning och filtrering. Användandet av olika material för eget konstruktionsarbete. Deras egenskaper och hur de kan sammanfogas. Dokumentation i form av enkla skisser, bilder och fysiska modeller samt dokumentation i skrift.

Naturligtvis fokuserar eleverna även på att samarbeta. De arbetar oftast i par, diskuterar och funderar tillsammans.

Eleverna kommer även vid varje lektionspass att redovisa sina tankar och resultat inför varandra i större grupp om ca 15 elever.

Nedan, bild från experiment eleverna gjorde i veckan för att studera en brustablett och dess reaktion i vatten. Förutsägelse, vad tror ni kommer hända? Vad hände? Hur förändrades tabletten och vattnet? 




onsdag 13 augusti 2014

Välkomna till en ny termin!

Skolstart den 20 augusti. Det har blivit en tradition med mingel på skolgården från kl 09.30. Vi firar skolstarten genom att bjuda alla elever på saft och bullar. Kl 10.00 sker invigningen av det nya läsåret. Därefter är det dags att träffas alla elever och personal på Solgården.

Varmt välkomna önskar Jenny, Josefin, Lotta, Karin, Tola och Solveig